Stratford Sanctuary


Builder
Nathan Verri Pty Ltd.

Designer
Nathan Verri Pty Ltd.

Photographer
Brad Newton

Location
Stratford, Cairns, QLD

Major Features
Hand Formed Concrete Benchtops
Polished Concrete Flooring
Outdoor Entertainment & Living
Exposed Blockwork
New York Styled Front Door

Awards
2017 FNQ Best Individual Home $451,000 – $550,000
2017 FNQ House of the Year


Where previously stood a one bedroom, one bathroom cottage lined with asbestos walls and ceilings, now exists a multi-award winning ‘Industrial New York’ inspired home fit for modern living and tropical lifestyle.

Following the demolition, earthworks took place to elevate the yard, creating an environment for ease of maintenance, views and privacy.

Encompassed by concrete and block retaining walls, the earth was cleverly and creatively excavated to produce the outdoor pool, entertaining areas, garage and entry to the site from the street level.

On entry, you are welcomed by large steps leading you to an enormous custom-made, rustic, pre-aged sliding door, that effortlessly glides on custom-made tracking.

A careful selection of blend-aggregates make-up the desirable concrete mix, formulated and laid to be honed and polished at an industrial level of finish. Intricate and careful block selection and install was then carried out to create the raw exposed block internal feature walls.  A stainless-steel skirting material completes this look.

Outdoor entertaining areas and the natural environment are interconnected via vast floor to ceiling doors and louvered windows, also allowing for seasonal ventilation and lighting throughout the home.

Concrete is again replicated with hand-formed benchtops, basins, bathroom seats and shelving, boasting the skills of the trades and the intricacy of the design geared towards the final result.

Clean renders and expertly designed blade walls are positioned for shading and privacy control whilst enhancing the aesthetic appeal and industrial element of the build.